Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polak się żywi

16 maja 2000 | Publicystyka, Opinie | ES

Zdrowie

Poprzez samą tylko zmianę diety można by uniknąć wielu poważnych chorób

Polak się żywi

Edmund Szot

Człowiek je m.in. po to, by żyć i by mu było ciepło. Dopiero pod koniec XVIII wieku Antoine Laurent Lavoisier, jeden z twórców współczesnej chemii, odkrył, że w organizmie człowieka pokarm ulega spaleniu, czemu towarzyszy wydzielanie ciepła.

Nie wszyscy ludzie jedzą jednak tylko po to, by żyć. Niektórzy sprawiają wrażenie, że żyją tylko po to, by jeść. W ostatniej dekadzie podział na te dwie kategorie mocno się w Polsce pogłębił. Świadczą o tym dwa fakty: prawie połowa dorosłych Polaków ma nadwagę bądź cierpi na otyłość, jednocześnie u 35 - 55 procent chorych trafiających do szpitali lekarze stwierdzają niedożywienie. Polska nie jest tu zresztą jakimś wyjątkiem. Podobnie jest na całym świecie, gdzie 780 mln osób głoduje, 2 mld można uważać za niedożywionych, jednocześnie setki milionów cierpią na dolegliwości z powodu przekarmienia.

Zmiany na lepsze

Truizmem jest, że zdrowie człowieka w dużej (może nawet największej?) mierze zależy od tego, co je. W ostatnich latach w odżywianiu się polskiego społeczeństwa nastąpiła wyraźna poprawa, o czym świadczy widoczna już zmiana diety. Wzrosło spożycie owoców,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2011

Spis treści
Zamów abonament