Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niebezpieczne potrawy

29 lipca 2000 | Plus Minus | UK

INACZEJ MÓWIĄC

Niebezpieczne potrawy

URSZULA KOZIOŁ

Wielki poeta włoski i filozof Leopardi (cenił go Nietzsche), zmarł w Neapolu na dyzenterię. Aliści jego biografowie wspomnieli o tym, że poeta uwielbiał zaglądać do sławnej neapolitańskiej cukierni, gdzie schodził się cały wielki świat ówczesnego Neapolu na smakowite sorbety i lody. Giacomo Leopardi, który upodobał sobie zwłaszcza tamtejsze lody, jeszcze bardziej lubił wpatrywać się w piękne i eleganckie damy; bywało, że zapatrzył się w którąś i zastygł z ręką trzymającą lody, aż te roztopiwszy się, spływały mu po palcach.

Na podstawie tych doniesień biografów inny wybitny włoski pisarz, Alberto Savinio (brat Giorgio Chirico), w sto lat później, na łamach właśnie założonego przez grupę...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2074

Spis treści

Media, Internet

Zamów abonament