Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z rezerwą wobec konsolidacji

31 lipca 2000 | Ekonomia | LO

PRZEMYSŁ MLECZARSKI

Z trzystu firm pozostanie co trzecia

Z rezerwą wobec konsolidacji

Łączenie się spółdzielni mleczarskich jest szansą ich przetrwania i rozwoju - uważają prezesi firm, które mają już za sobą konsolidację z kilkoma zakładami. Według specjalistów, z ponad 300 firm mleczarskich obecnych na rynku w najbliższych latach efektywnie może funkcjonować ok. 100.

- Łączenie się firm wymuszają sieci handlowe - uważa Dariusz Sapiński, prezes Mlekowity. Supermarkety żądają wysokich opłat za reklamę i umieszczenie produktu na półce. Tylko duże firmy, wytwarzające produkt masowy, stać na te wydatki - mówi.

Za konsolidacją przemawiają także oszczędności wynikające ze wspólnych zakupów, transportu i marketingu. W centralnym zarządzaniu wielozakładową strukturą możliwe jest zmniejszenie liczby pracowników w księgowości i handlu, na co nie może sobie pozwolić mały zakład.

- Zmniejszanie kosztów funkcjonowania zakładu zwiększa rynkową konkurencyjność - zgodnie podkreślają w Mlekowicie, Lacpolu, Grajewie i Kościanie.

Światowe potęgi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2075

Spis treści
Zamów abonament