Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Daj im prosto od krowy

29 sierpnia 2000 | Moje Wakacje | DW Ne NM
źródło: Nieznane

LUKULLUS W PODRÓŻY

Daj im prosto od krowy

  • Przyznajemy widelce

    Specjalnością Kuchni Śląskiej jest "jadło z Czarnolasu"

    FOT. GRZEGORZ HAWAŁEJ

    Karczma pod Lipą, droga krajowa nr 61, na trasie Warszawa - Ostrołęka, 5 km przed Różanem, właścicielka Beata Daszowska, tel. 0-29 717-15-55.

    Lokal na pewno jest znacznie bardziej atrakcyjny latem niż zimą, bo ma piękny ogród. Rzeczywiście jest lipa, ale nasz stół akurat stał pod rozłożystą czereśnią. W środku - sala ładnie wykończona drewnem, przytulna.

    Karczma prowadzona jest przez rodzinę pań Daszowskich (babcia, synowa i podczas wakacji jedenastoletnia wnuczka) i ma typową solidną kuchnię domową. Dobre pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, smaczne knedle. Można zamówić porcję pierogów mieszanych. Zawsze jest dziesięć sztuk. Doskonałe pyzy po kurpiowsku nadziewane pikantnym nadzieniem z podrobów, w którym głównym składnikiem jest ozór.

    Specjalistką w przyrządzaniu pyz jest babcia Irena Daszowska. Przygotowuje je w następujący sposób: gotowane ziemniaki przepuszcza przez maszynkę i dodaje do nich jajko i mąkę kartoflaną. Tyle, by ciasto zagniotło się w gładką masę. Z tego formuje pyzy i nadziewa nadzieniem. Do gotowania pani Irena dodaje mąki kartoflanej, dzięki temu pyzy są gładkie i nie

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2099

Spis treści

Regiony Polski - Dolnośląskie

Regiony Polski - Lubuskie

Zamów abonament