Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czy schabowy przetrwa integrację

30 lipca 2001 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Przemysł spożywczy Branża mięsna wymaga przebudowy i modernizacji

Czy schabowy przetrwa integrację

Łączne nakłady na niezbędną przebudowę i modernizację polskiego przemysłu mięsnego wyniosą - jak oszacowano - 923,5 mln USD, czyli około 4 mld zł. Poniesienie tych nakładów jest konieczne, jeśli nasz przemysł mięsny chce dostosować się do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej oraz utrzymać obecny potencjał.

Produkcja mięsa jest w Polsce dziedziną zbyt ważną, by w momencie integracji z Unią Europejską nasz kraj mógł sobie w tej dziedzinie pozwolić na jakiekolwiek straty. Polska jest czwartym w Europie i szóstym w świecie producentem wieprzowiny, przy czym w jakości tego mięsa uzyskano w ostatnim 10-leciu znaczny postęp. Jednocześnie w chowie tych zwierząt szybko rozwija się specjalizacja. Wyraźnie poprawiła się efektywność skarmiania pasz, czego efektem jest skrócenie okresu tuczu oraz zwiększenie tzw. wskaźnika rotacji stada. Z pogłowia 16 mln sztuk trzody chlewnej uzyskuje się obecnie więcej mięsa niż jeszcze kilka lat temu z 20 mln sztuk.

Po wejściu do UE

Ceny żywca wieprzowego w Polsce bardzo niewiele...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2379

Spis treści
Zamów abonament