Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Podejrzane frytki

14 maja 2002 | Nauka i Technika | PK

Zdrowie Akrylamid w żywności

Podejrzane frytki

Szwedzcy naukowcy, którzy stwierdzili obecność przypuszczalnie rakotwórczych substancji w żywności, przedstawili nowe informacje - w tym wyniki badań konkretnych produktów żywnościowych. O akrylamidzie, powstającym w potrawach poddawanych długotrwałemu pieczeniu lub smażeniu, informowaliśmy w "Rz" 26 kwietnia .

Autorami badań są naukowcy z uniwersytetu w Sztokholmie pracujący pod kierunkiem prof. Margaret Tornqvist oraz specjaliści ze szwedzkiego Instytutu ds. Żywności (SLV). Dzięki nowej metodzie pomiarowej umożliwiającej szybkie badanie próbek żywności udało się stwierdzić znacznie podwyższony poziom akrylamidu w artykułach spożywczych, których przygotowanie wymaga długotrwałego pieczenia lub smażenia. Na pierwszym miejscu "listy podejrzanych" znalazły się wszelkiego rodzaju chipsy, frytki, jak również niektóre gatunki pieczywa.

Akrylamid został uznany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za "prawdopodobnie rakotwórczy". "Prawdopodobnie" - ponieważ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2618

Spis treści

Listy

Zamów abonament