Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W grodzie piernika i Kopernika

07 czerwca 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Piotr Bikont

W grodzie piernika i Kopernika

Ilustrował Andrzej Szewczenko

Nie ma tu specjalnie rewelacyjnych lokali, nawet jak na dorzecze Wisły, ale ponieważ jest w czym wybierać, to i warto wskazać te najlepsze

Świeże smażone sielawki to potrawa prosta i oczywista. Nie ma co kombinować i trudno zepsuć - jeśli tylko lekko oprószy się je mąką i usmaży na świeżym oleju, to stołownicy na pewno będą zadowoleni. Sielawa to ryba niby-banalna, niby aż za pospolita, a jednak przecież jedna z najsmakowitszych. Zresztą, pospolita to ona jest na prywatnych stołach i to raczej u ludzi zamieszkujących pojezierza, a w restauracyjnych jadłospisach, nawet lokali specjalizujących się w rybach, należy do rzadkości. Dlatego też czuję się w obowiązku odnotować świeże sielawki w restauracji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2638

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament