Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Certyfikat na mleko

30 września 2002 | Nasza Europa | LO
źródło: Nieznane

KROK PO KROKU: HACCP Bez tego certyfikatu nie można działać na unijnych rynkach zajmującymi się produkcją oraz dystrybucją żywności i handlować z tamtejszymi firmami

Certyfikat na mleko

ILUSTRACJA ANDRZEJ JACYSZYN

LIDIA OKTABA

Obowiązkowy w UE, w Polsce HACCP nie jest jeszcze obligatoryjny. Ale wkrótce będzie. Wiele firm już go wprowadza. Otrzymują wsparcie finansowe.

JAK WPROWADZAĆ HACCP

Konieczne jest zrealizowanie 12 etapów

1. powołanie zespołu do spraw HACCP

2. opisanie produktu

3. wskazanie przeznaczenia konsumenckiego

4. narysowanie schematu przepływowego

5. sprawdzenie na liniach produkcyjnych, czy schemat procesu jest zgodny ze stanem faktycznym

6. wypisanie wszystkich możliwych zagrożeń, przeprowadzenie ich analizy i rozważenie działania zaradczego

7. określenie krytycznych punktów kontroli

8. ustalenie wartości krytycznych

9. określenie sposobów monitorowania

10. ustalenie działania korygującego

11. ustalenie procedury weryfikacji

12. Sporządzenie dokumentacji systemu HACCP i zadbanie o właściwą rejestrację wyników pomiarów i obserwacji

...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2736

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament