Certyfikat na mleko
Certyfikat na mleko
ILUSTRACJA ANDRZEJ JACYSZYN
LIDIA OKTABA
Obowiązkowy w UE, w Polsce HACCP nie jest jeszcze obligatoryjny. Ale wkrótce będzie. Wiele firm już go wprowadza. Otrzymują wsparcie finansowe.
JAK WPROWADZAĆ HACCP
Konieczne jest zrealizowanie 12 etapów
1. powołanie zespołu do spraw HACCP
2. opisanie produktu
3. wskazanie przeznaczenia konsumenckiego
4. narysowanie schematu przepływowego
5. sprawdzenie na liniach produkcyjnych, czy schemat procesu jest zgodny ze stanem faktycznym
6. wypisanie wszystkich możliwych zagrożeń, przeprowadzenie ich analizy i rozważenie działania zaradczego
7. określenie krytycznych punktów kontroli
8. ustalenie wartości krytycznych
9. określenie sposobów monitorowania
10. ustalenie działania korygującego
11. ustalenie procedury weryfikacji
12. Sporządzenie dokumentacji systemu HACCP i zadbanie o właściwą rejestrację wyników pomiarów i obserwacji
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta