Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dla piekarza, przetwórcy mięsa i stolarza; Jak uruchomić firmę we Francji

05 listopada 2002 | Dobra firma | ZJ

"RZECZPOSPOLITA", SŁUCHAM...

  • Certyfikaty dziś i po wejściu do Unii Europejskiej
  • Jak uruchomić firmę we Francji

Certyfikaty dziś i po wejściu do Unii Europejskiej

Dla piekarza, przetwórcy mięsa i stolarza

I CZĘŚĆ

Publikujemy dzisiaj drugą część odpowiedzi na pytania czytelników dotyczące uzyskiwania certyfikatów na poszczególne wyroby w Unii Europejskiej i w Polsce. Odpowiada MARCIN GANCARZ, pracownik Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.

Gdzie mogę znaleźć akty prawne dotyczące cukiernictwa, piekarnictwa, wyrobów czekoladowych, obowiązujące nas po wejściu do Unii Europejskiej? W jakim czasie i w jaki sposób mamy się do nich dostosować?

  • Podstawowym aktem prawnym dotyczącym artykułów spożywczych jest ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. nr 63, poz. 634), która została niedawno znowelizowana (Dz.U. z 2002 r. nr 135, poz. 1145). Ustawa ta w pełni dostosowuje polskie przepisy do regulacji unijnych. Oprócz warunków zdrowotnych żywności reguluje także zasady dotyczące informacji, jakie powinny być zamieszczane na opakowaniach żywności (art. 24) i warunki, jakie muszą spełniać osoby bezpośrednio stykające się z żywnością przy jej produkcji lub obrocie. Szczegółowe regulacje
  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2766

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament