Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czy ceny cukru muszą rosnąć

02 marca 1995 | Ekonomia | SM

Polski cukier wytwarza się z jednych z najtańszych buraków na świecie. Technologia nie ustępuje światowej. Płace pracowników polskiego przemysłu cukrowniczego są kilkakrotnie niższe niż w krajach Unii Europejskiej, która jest głównym producentem cukru w Europie.

Czy ceny cukru muszą rosnąć

Mówi się, że cukier jest za drogi. Całkowicie niezrozumiałe jest więc to, że jego cena w sklepach nadal wzrasta. Ocenie cukru, podobnie jak każdego towaru decydują koszty produkcji, zysk producentów oraz marże zarobkowe pośredników -- hurtowników i detalistów.

Polski cukier wytwarza się z jednych z najtańszych buraków na świecie. Dzieje się tak dlatego, że technologia przerobu buraków w Polsce nie ustępuje najlepszym technologiom na świecie, natomiast płace pracowników polskiego przemysłu cukrowniczego są kilkakrotnie niższe niż w krajach Unii Europejskiej, która jest głównym producentem cukru w Europie. Nieco niższa niż w tych krajach jest u nas również cena surowca i energii. Z przytoczonych względów przeciętny koszt własny 1 kg cukru w Polsce nie przekracza 0, 4 USD, zaś w krajach Unii jest dwukrotnie wyższy, bowiem wynosi około 0, 85 USD.

Rok 1994 był bardzo niekorzystny dla polskiego cukrownictwa. Klęska suszy wydatnie obniżyła plony buraków cukrowych. Opady...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 418

Spis treści
Zamów abonament