Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mak, muchomory i wino

10 sierpnia 2004 | Nauka i Technika | KK

Mak, muchomory i wino

Starożytna wiedza zielarska praktycznie poszła w zapomnienie, dlatego dziś niewiele wiadomo o wyciągach roślinnych czy o specyfikach pochodzenia zwierzęcego, jakie mieli do dyspozycji antyczni atleci.

Panowało m.in. przekonanie o wzmacniającym działaniu wyciągu z wątroby byka i barana, o pobudzających właściwościach gorczycy. Ale przede wszystkim za środek dopingujący uważano mocne słodkie wino, nierozcieńczone wodą. Wiadomo, że atleci stosowali przed igrzyskami specjalną dietę, były to jednak indywidualne, skwapliwie strzeżone, receptury. Wiadomo ze źródeł pisanych, że gladiatorzy w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3300

Spis treści
Zamów abonament