Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Apetyt na plińce, gryczaki i prażuchę

06 sierpnia 2005 | Ekonomia | AB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Polskich potraw regionalnych poszukują zarówno cudzoziemcy jeżdżący po naszym kraju, jak i my sami Apetyt na plińce, gryczaki i prażuchę Kuchnia regionalna robi karierę. Zarobić na niej próbuje coraz więcej osób. Zbiór przepisów regionalnych wydało starostwo w Limanowej traktując go jako swój materiał promocyjny

Do promocji przysmaków Kaszub, Kresów, Podkarpacia, Wielkopolski włączają się nie tylko urzędy marszałkowskie, organizacje agroturystyczne i lokalne media. Powstają też nieformalne kluby, stowarzyszenia zakładane przez ludzi zafascynowanych tradycją różnych regionów Polski.

- Wstyd mi było, że nie wiem, co odpowiedzieć gościom, gdy pytają, gdzie tu można zjeść coś charakterystycznego dla regionu. Bo na Kaszubach łatwiej dziś o pizzę niż kaszubskie plińce czy zupę z wrek (odpowiednio: placki ziemniaczane na ostro polane śmietaną i posypane twarogiem i zupa z brukwi na gęsinie - red.) - mówi Sławomir Phalke, szef Pomorskiego Klubu Dobrej Marki, założonego przez sześć lokalnych firm z branży spożywczej do promocji kaszubskich kulinariów.

- Jeszcze trzy lata temu nie było w Polsce produktów regionalnych - zauważa Andrzej Bobrowski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Wielkopolski. Urząd na początku roku zorganizował Wielkopolską Galę Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Wzięło w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3604

Spis treści

Ekonomia

"Niezawisimaja Gazieta" sprzedana
Analitycy obniżają rekomendacje
Apetyt na plińce, gryczaki i prażuchę
Axel Springer wchodzi do telewizji
Baidu.com: wymarzony debiut
Bols w zasięgu ręki
Będzie nowe lotnisko, jeśli Unia pomoże
Będą pieniądze na promocję naszego kraju
Cena Kriworiżstalu
Chcą większych pieniędzy
Czy wzrosną stopy w USA
Dobry wynik zarządzania
Duża poprawa zysku
Emisja Vistuli bez prospektu
Grecja sprzedaje linie lotnicze
Ile zapłacimy za zboże
Inwestorzy żyją wynikami spółek
Japonia: mniejsze rezerwy
Jukos katalizatorem
Każdy chce lotnisko
Komentarz giełdowy
Kontrowersyjna transakcja
Lepiej dzięki Biedronce
Millennium wycofuje GDR
Nastroje nieco gorsze, ale nadal optymistyczne
Niemcy: wzrost produkcji
Niższe rezerwy NBP
OECD: poprawa w czerwcu
Oblicza przywództwa
PTF Bank: większy kapitał
PTR pod obserwacją
Pięć wstrząsów, które dotknęły Niemcy
Popyt na kredyty
Potrzebne pomysły i fundusze
Prezesi odchodzą
Provimi: spadek obrotów
Przestrogi dla rodaków
Przetarg na częstotliwości
Rosja: eksport produktów naftowych
Rośnie sprzedaż Paradyża
SPÓŁKI GIEŁDOWE
To nie tylko spekulacja
Trichet: stopy właściwe
USA: miejsca pracy
Umowy przewoźnika kolejowego
W morzach ryb coraz mniej
Więcej ptasiej grypy
Wydarzenia dnia
Wynik oparty na solidnych podstawach
Włosi planują inwestycje
Z Wal-Martu do Microsoftu
Z morza coraz trudniej wyżyć
Z podziemia do tartaku
Zadowoleni akcjonariusze
Zboże nie powinno zdrożeć
Zmiana warty podbija kurs
Złoty nie powinien być zbyt mocny
Światowi potentaci liczą zyski, ich polskie fabryki także
Żeby pracownicy byli zadowoleni
Zamów abonament