Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Parząca zupa z meduz

21 sierpnia 1995 | Nauka i Technika | KK

Parząca zupa z meduz

Latem 1995 ten temat powraca jak przysłowiowy bumerang: parzące meduzy. Dopiekają -- dosłownie -- już nie tylko zażywającym kąpieli na Lazurowym Wybrzeżu, ale także na Korsyce i nad Atlantykiem. Dryfująca z prądami i wiatrami galaretowata masa rozmnaża się i rozprzestrzenia cyklicznie, w nie zbadany dotychczas sposób.

Zmiana obyczaju

Dotkliwe meduzy, których pełna nazwa brzmi "Pelagia noctiluca", stanowią około 80 proc. populacji wszystkich meduz pływających w Morzu Śródziemnym. Kapelusz Pelagii mierzy 10 cm średnicy. Jest ona przezroczysta albo lekko brunatno-fioletowa. Spod kapelusza wyrastają...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 560

Spis treści
Zamów abonament