Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

O butelce bezdennej cavy i smoku wawelskim

06 grudnia 2008 | Styl życia | Wojciech Gogoliński
Kripta  (45 proc.  macabeo, 23 proc. xarel.lo, 32 parellada),  dojrzewa co najmniej  kilka lat, jest sprzedawana  w butelce  z wypukłym denkiem
źródło: materiały prasowe
Kripta (45 proc. macabeo, 23 proc. xarel.lo, 32 parellada), dojrzewa co najmniej kilka lat, jest sprzedawana w butelce z wypukłym denkiem

Augustí Torello Matá – jeden z trójki rodzeństwa, które z ojcem, w Sant Sadurni d’Anoia, produkuje cavę, słynne katalońskie wino musujące

Rz: Niewiele robicie tej cavy, patrząc na okolice Sant Sadurní d’Anoia.

Augustí Torelló Matá: To pytanie czy stwierdzenie?

Małych, całkowicie niezależnych firm rodzinnych pozostało może kilka. Takie Codorníu czy Freixenet robią dziennie więcej niż wy przez cały rok!

Nie w wielkości siła! Niech się zmierzą z nami na jakość! Wynik murowany!

Porządnych odmian w ogóle przecież nie używacie!

Porządnych, to znaczy jakich?

Chardonnay, pinot noir...

Bzdura! Używamy tradycyjnych katalońskich odmian: macabeo, parellada i xarel-lo.

Jednak, jeśli chodzi o wina musujące, chardonnay i pinot noir to podstawa. Niemal...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8186

Spis treści
Zamów abonament