Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czas na restrukturyzację

16 lutego 1994 | Ekonomia | ES

Bankowy system obsługi rolnictwa

Czas na restrukturyzację

Trzon systemu finansowania sektora rolno-spożywczego tworzą: Bank Gospodarki Żywnościowej wraz ze 121 swoimi oddziałami terenowymi oraz około 1640 banków spółdzielczych, z których około 1260 współpracuje z BGŻ, zaś pozostałe utworzyły trzy banki regionalne: Gospodarczy Bank Wielkopolski w Poznaniu, Gospodarczy Bank Południowo-Zachodni we Wrocławiu i Bank Unii Gospodarczej w Warszawie. W Banku Gospodarki Żywnościowej 56 proc. kapitału należy do Skarbu Państwa, zaś reszta do banków spółdzielczych. Sytuacja ekonomiczna i finansowa rolnictwa i przemysłu spożywczego jest obecnie niezwykle trudna. Rentowność tego działu gospodarki jest przeważnie bardzo niska, zapotrzebowanie na kredyty ogromne, zaś możliwości udzielania ich przez przeznaczone do tego zadania banki bardzo niewielkie.

System obsługi finansowej gospodarki żywnościowej ulega coraz wyraźniejszemu załamaniu. Duża części banków spółdzielczych, bez istnienia których trudno sobie nawet wyobrazić czekającą nas restrukturyzację rolnictwa, może w każdej chwili ulec...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 190

Spis treści
Zamów abonament