Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najnowsze unijne przysmaki

02 maja 2011 | Prawo i praktyka | Zofia Jóźwiak

Polscy producenci żywności coraz częściej występują o rejestrację w Unii i ją uzyskują. Oto produkty, które ostatnio przeszły unijne procedury

Suska sechlońska – podsuszona i podwędzona śliwka. Nazwa wywodzi się z miejscowej gwary; suska to inaczej suszka, a sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna.

Takie śliwki można nabyć w czterech gminach: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina (województwo małopolskie).

Na tym terenie są charakterystyczne suszarnie: podmurówka z paleniskiem i osłonięta komora, w której umieszczony jest drewniany ruszt. Suskę podwędza się i podsusza gorącym dymem, który daje niepowtarzalny kolor, aromat i smak.

Kiełbasa lisiecka – w kształcie wianka uformowanego zgodnie z naturalnym skrętem osłonek. Jest  wytwarzana  wyłącznie z mięsa wieprzowego odpowiednio rozdrobnionego i przyprawionego. Ma 85 proc. mięsa z szynki.

Kiełbasa ta poddawana jest naturalnemu pieczeniu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8917

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament