Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kotlet z uboju laboratoryjnego

06 sierpnia 2013 | Nauka | Piotr Kościelniak
Prof. Mark Post i jego wyhodowany w laboratorium hamburger wołowy. Fot. David Parry
źródło: PA
Prof. Mark Post i jego wyhodowany w laboratorium hamburger wołowy. Fot. David Parry

Pierwszego burgera z wołowiny in vitro podano w Londynie. Kosztował ponad milion złotych.

Ważący 140 gramów kawałek mięsa jest efektem wieloletniej pracy zespołu prof. Marka Posta, biologa z holenderskiego Uniwersytetu w Maastricht. To on – obok syntetycznego mięsa na patelni – był gwiazdą wczorajszej konferencji w Hammersmith, gdzie pierwszy raz zademonstrowano mięso z probówki. Rachunek (ok. 220 tys. funtów) zapłacił z własnej kieszeni współzałożyciel Google'a Sergey Brin.

Kotlet wytworzono, łącząc wyhodowane w probówce włókna mięśniowe. Każde powstało z pojedynczych komórek pobranych od żywego zwierzęcia. Rosły w zalewie składników odżywczych, następnie były rozciągane i kurczyły się (jak prawdziwy mięsień). Po zamrożeniu przewieziono je z laboratorium Posta do Londynu, a następnie rozmrożono i usmażono.

Burger składa się z 20 tys. takich elementów. Ale można dodać – jak podkreśla Post – to wszystko, co dodaje się do normalnych burgerów – jajka, tartą bułkę,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9606

Wydanie: 9606

Spis treści
Zamów abonament