Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski drób w unijnej czołówce

29 kwietnia 2014 | Ekonomia i Rozwój
Polskie kurczaki idą w świat
źródło: Rzeczpospolita
Polskie kurczaki idą w świat

To będzie rekordowy rok. Szybko rośnie sprzedaż w kraju 
i za granicą. Benin nadal kupuje sporo.

Beata Drewnowska

– W tym roku produkcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększy się o 8–10 proc. i po raz pierwszy w historii przekroczy 2 mln ton – mówi „Rz" Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD).

Zapotrzebowanie jest tak duże, że zaczyna brakować jaj wylęgowych, a ceny piskląt szybują w górę.

– Wszystko, co trafia na rynek, jest od razu zagospodarowywane. Popyt jest duży, bo magazyny są puste. Dotyczy to zarówno mięsa kurcząt, jak i indyków i gęsi – mówi Maciej Przyborski.

Jesteśmy tańsi

Firmy zwiększają produkcję, bo nie mają problemu ze zbytem ani w kraju, ani za granicą.

– Drób zyskuje na popularności nie tylko w Polsce,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9826

Wydanie: 9826

Spis treści

Ściągawka przedsiębiorcy

Zamów abonament