Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cydr marzy o tym, by mógł być jak piwo

13 lutego 2015 | Ekonomia
Polska jest potęgą w produkcji jabłek
źródło: Rzeczpospolita
Polska jest potęgą w produkcji jabłek

Producenci lekkiego alkoholu z jabłek chcą go promować bez ograniczeń. Podjęte do tej pory próby zmiany przepisów utknęły w martwym punkcie.

Ubiegły rok był udany dla krajowych producentów cydru. Jego sprzedaż, według różnych szacunków, mogła wynieść od 8,4 do nawet 10 mln litrów. W 2013 roku – kiedy lekki alkohol z jabłek zaczął zalewać nasz rynek – sięgnęła 2 mln l. Impulsem do wzrostu była obniżka akcyzy na cydry o zawartości do 5 proc. alkoholu.

Elżbieta Pawłowska, dyrektor biura Polskiej Rady Winiarstwa (PRW), zwraca uwagę, że szanse na dalszy rozwój polskiego rynku cydru wciąż są duże. Spożycie pozostaje bowiem nie tylko znacznie mniejsze niż w Irlandii czy Wielkiej Brytanii, gdzie jest to trunek szczególnie popularny, ale także mniejsze niż w Hiszpanii i we Francji....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10065

Wydanie: 10065

Spis treści
Zamów abonament