Feudo Maccari Grillo
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni
Jeśli wdzięczne nazwy mozzarella, pecorino i parmigiano, a może nawet caciocavallo i squacquerone wywołują miłe burczenie w brzuchu i sprawiają, że ślina napływa wam do ust, to odłóżcie wszystko inne i koniecznie przeczytajcie ten tekst do końca. Dziś bowiem kilka słów o winie i włoskim serze.
Mleko, podpuszczka i sól – z tych trzech prostych składników Włosi potrafią zrobić ponad 300 (jeśli nie 400) gatunków sera. Najbardziej znany jest chyba wspomniany parmigiano reggiano, czyli parmezan. O posiadaniu na własność „drobnego" 38-kilogramowego kręgu tego sera,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta