Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie warto się chwalić tym, co mają wszyscy piekarze

24 czerwca 2015 | Dobra Firma | Aleksandra Tarka

DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA | Informacja o oznakowaniu środka spożywczego certyfikatem systemu HACCP może sugerować, że ma on szczególne właściwości. W ten sposób wprowadza ona jednak w błąd konsumenta.

Sprawa dotyczyła kary za sprzedaż chleba o niewłaściwej jakości handlowej. Inspektorzy wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzili u przedsiębiorcy kontrolę w zakresie prawidłowego znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych.

Czego dotyczył spór

W kontrolowanej firmie pobrano do oceny poprawności znakowania pięć partii pieczywa, m.in. chleb tostowy, wieloziarnowy, typu graham oraz słonecznikowy.

Stwierdzono, że zamieszczona na etykietach produktów informacja „Firma posiada certyfikat systemu HACCP" jest niezgodna z prawem. Wdrożenie systemu jest bowiem obligatoryjne dla wszystkich producentów sektora spożywczego. Oznakowanie produktów może wprowadzić konsumenta w błąd co do właściwości i charakterystyki produktu, poprzez sugerowanie, że środek spożywczy posiada specjalne właściwości, w sytuacji gdy wszystkie podobne środki spożywcze je mają. Skrót HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point System) oznacza system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10174

Wydanie: 10174

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament