Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Specjaliści od małej czarnej

02 maja 2016 | Życie Wielkopolski | Beata Drewnowska
W polskich palarniach klienci mogą czasem również skosztować wyśmienitej kawy
źródło: 123RF
W polskich palarniach klienci mogą czasem również skosztować wyśmienitej kawy
źródło: 123RF

Rosnąca liczba kawiarni oraz moda na parzenie espresso w domu napędzają w Polsce popyt na kawy ziarniste.

– Konsumenci są coraz bardziej świadomi, szukają produktów wytwarzanych lokalnie lub przez małych wytwórców. Dotyczy to nie tylko kawy, ale wielu produktów spożywczych, jak sery czy piwa – mówi Mateusz Kuc, dyrektor zarządzający łódzkiej palarni kawy Bean & Buddies.

Śledząc ziarno

To sprawia, że w Polsce rośnie popyt na kawę w ziarnach. Wykorzystują ją zarówno kawiarnie, których jest nad Wisłą coraz więcej, jak i miłośnicy dobrej kawy parzący ją w domach.

W ślad za tym w ostatnim czasie przybyło w naszych kraju rzemieślniczych palarni kawy. Wiele z nich to małe, rodzinne biznesy. W sumie paleniem kawy zajmuje się już blisko 100...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10435

Wydanie: 10435

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament