Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Łyżka była niczym szabla

13 października 2016 | Druga strona | Łukasz Lubański
źródło: materiały prasowe

Rozmowa | Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu

Rz: Wiceszef MON Bartosz Kownacki w rozmowie z Bogdanem Rymanowskim w TVN 24 powiedział, że kilka wieków temu Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem. Rzeczywiście tak było?

Jarosław Dumanowski: Być może jest w tym ziarnko prawdy. Trzeba jednak zaznaczyć, że jedzenie widelcem i maniery podczas jedzenia rozpowszechniły się w II poł. XVII w. za sprawą wzorca wersalskiego. Natomiast pierwsze opisy i ilustracje zastosowania widelca jako elementu indywidualnego nakrycia pojawiły się w 1570 r. w Wenecji. I jeżeli Henryk Walezy rzeczywiście...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10573

Wydanie: 10573

Spis treści
Zamów abonament