Błyskawiczna kariera błyskawicznych dań
RYNEK: Na rynku koncentratów spożywczych ulokowały się wielkie koncerny
Błyskawiczna kariera błyskawicznych dań
LIDIA OKTABA
Polski rynek koncentratów spożywczych należy do najbardziej zyskownych w branży spożywczej. Szacuje się, że chłonność tego rynku wzrasta co najmniej 15 proc. rocznie. Największą dynamikę przyrostu sprzedaży mają zupy instant, uważane za przebój ostatnich lat, wprowadzony np. do pociągów PKP i do restauracji.
Walkę o ten rynek podjęli najwięksi producenci żywności. W efekcie Nestle znalazł się w kaliskich Winiarach, CPC w poznańskim Amino, koncern Rieber and Son wykupił akcje Delecty we Włocławku, do Gdańska wrócił po latach Dr. Oetker. Firmy te łatwo przejęły najlepsze polskie marki. Nie zdołały jednak podzielić...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta