Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rynek cukru broni się najdłużej

11 marca 2004 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane

ROZMOWA NA GORĄCO

Łucja Chudoba z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Rynek cukru broni się najdłużej

(c) RAFAŁ GUZ

RZ: Jak to się dzieje, że w Unii Europejskiej rynek cukru jest uregulowany, natomiast u nas, mimo ustawy o regulacji ciągle są z cukrem kłopoty?

ŁUCJA CHUDOBA: Istota europejskiego rynku cukru polega na precyzyjnym limitowaniu produkcji cukru na rynek wewnętrzny i na eksport oraz na konieczności wyeksportowania nadwyżek. Polega również na wysokiej ochronie celnej przed importem i działaniach zwiększających popyt wewnętrzny oraz na kontroli rynku, dzięki której nie zachodzi potrzeba wykupu nadwyżek, czyli zbędna jest interwencja państwa. W Polsce uregulowanie rynku cukru...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3174

Spis treści

Polska-Unia Europejska

Zamów abonament