Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekożywność podbija Zachód

24 kwietnia 2006 | Ekonomia | BD
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Rodzime firmy zdrowe jedzenie sprzedają głównie za granicę Ekożywność podbija Zachód Przybywa polskich przedsiębiorstw, które chcą wytwarzać ekologicznie.

Szacuje się, że światowy rynek żywności ekologicznej wart jest ponad 20 mld dolarów. W Europie potentatami zdrowego jedzenia są Niemcy - w ubiegłym roku wyprodukowali z naturalnych surowców blisko jedną piątą wyrobów.

W Polsce produkcja zdrowej żywności dopiero się rozwija. Aby ją wytwarzać, firmy muszą poddać się kontroli i uzyskać certyfikat. W 2005 roku było 99 przetwórni ekologicznych, o połowę więcej niż rok wcześniej. Można spodziewać się, że w tym roku ich liczba pójdzie w górę...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3822

Spis treści
Zamów abonament