Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bogactwo amarantowych snopów

26 stycznia 1996 | Nauka i Technika | KF

Zboża XXI wieku

Bogactwo amarantowych snopów

Orkisz to stary gatunek, mający cechy pszenicy i jęczmienia. W ostatnich kilkudziesięciu latach został prawie całkowicie wyparty przez gatunki znacznie intensywniej plonujące. Nieliczni rolnicy uprawiali go jeszcze niedawno w alpejskich wsiach, dobrze bowiem znosił tamtejsze warunki i był mało wrażliwy na choroby grzybowe.

Pierwsze orkiszowe łany zafalowały ponownie w Polsce przed kilku laty w gospodarstwach ekologicznych.

Starszym od niego zbożem, które dziś przeżywa renesans, także i u nas, jest amarantus. Amerykanie, którzy od 15 lat prowadzą badania nad tą rośliną i planują zastąpienie po 2000 r. upraw kukurydzianych amarantusem, obliczyli, że 10-procentowy dodatek mąki z amarantusa w codziennym pieczywie zahamowałby rozwój chorób układu krążenia u ponad 30 proc. chorych. Kilka piekarni w Polsce podjęło wypiek chleba i wyrób makaronu z amarantusowej mąki. Państwowy Zakład Higieny nie zezwolił na używanie tego ziarna do powszechnego użytku, ponieważ amarantus nie ma...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 657

Spis treści
Zamów abonament