Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bąbelkowy brzozowy eliksir

18 października 2008 | Styl życia | Anna Nowacka-Isaksson
Sav produkowane w Szwecji  według naukowca Petera Mosténa ma delikatny posmak lasu brzozowego
źródło: Rzeczpospolita
Sav produkowane w Szwecji według naukowca Petera Mosténa ma delikatny posmak lasu brzozowego
źródło: Rzeczpospolita

Nowe receptury. Sok z drzewa brzozy orzeźwia i ma lecznicze właściwości. Pomaga na wszystko po trochu: od alergii na pyłki po piegi. Teraz z soku brzozy Szwedzi robią wino musujące - pisze Anna Nowacka--Isaksson ze Sztokholmu

Picie soku z brzozy ma w Szwecji długą tradycję. Pili go leśnicy, dodając do niego nieco alkoholu przy bardziej uroczystych okazjach, choć smakował wówczas raczej jak ocet.

Szwedzkiemu naukowcowi, a teraz dyrektorowi firmy Björksavsprodukter w Āre Peterowi Mosténowi zajęło dobrych kilkanaście lat, zanim musujące wino o nazwie Sav osiągnęło smak, który go zadowolił. By być zupełnie pewnym swego produktu, poprosił o opinię instytut badania win w Trier. Odpowiedź brzmiała: „Tak ma smakować musujące wino”....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8146

Spis treści
Zamów abonament