Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dołek w chlewach, dołek w cenach

13 lutego 1997 | Ekonomia | ES

Sytuacja na rynku wieprzowiny

Dołek w chlewach, dołek w cenach

Wraz z początkiem bieżącego roku Agencja Rynku Rolnego rozpoczęła skup półtusz wieprzowych na odnowienie stałych zapasów mięsa. Obecny skup prowadzony jest wedle zasad klasyfikacji europejskiej EU-ROP, przy czym w pierwszym rzędzie kupowane są sztuki wklasach Ei U. Przypominamy, że klasyfikacja EU-ROP składa się z pięciu klas, a każda następna litera w słowie EUROP oznacza klasę oniższej mięsności. Do klas Ei U zalicza się tuczniki o mięsności powyżej 50 proc. Wobec niskiej podaży tuczników tych dwóch klas (w Polsce przeciętna mięsność tuczników wynosi 43-44 proc. i jest o około 10 punktów procentowych niższa niż w krajach UE) od 5...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 993

Spis treści
Zamów abonament