Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

17 grudnia 1993 | Ekonomia | AS

Informacje

Duża podaż mięsa

W tym roku okres przedświąteczny w handlu mięsem jest nietypowy. Zwykle w grudniu ceny wieprzowiny rosły, a surowiec ten był poszukiwany. Tym razem oferta jest ogromna, a ceny utrzymują się na tym samym poziomie lub, w przypadku niektórych rodzajów mięs, spadają.

Ceny wywoławcze żywca wynoszą w granicach 22-24 tys. zł kg, a półtusz -- 33, 5 do 35 tys. zł kg i są mniej więcej takie same jak przed tygodniem. Tanieją mięsa drobne, na które w ogóle nie ma zbytu, a ich zapasy rosną. Zapotrzebowanie utrzymało się jedynie na szynkę i łopatkę zwłaszcza bez kości, czyli na surowiec, z którego można jeszcze szybko zrobić wędliny świąteczne. Oferta tzw. wędzonek jest bardzo duża, a co ważne -- ich ceny są mocno zróżnicowane, nawet o 20 proc. Od firm handlowych będzie zależało, które z propozycji wybiorą. To także wskazówka dla klientów, że nie warto kupować w pierwszym z brzegu sklepie, ale można rozejrzeć się, gdzie taniej.

Brak okładki

Wydanie: 143

Spis treści
Zamów abonament