Informacje
Informacje
Duża podaż mięsa
W tym roku okres przedświąteczny w handlu mięsem jest nietypowy. Zwykle w grudniu ceny wieprzowiny rosły, a surowiec ten był poszukiwany. Tym razem oferta jest ogromna, a ceny utrzymują się na tym samym poziomie lub, w przypadku niektórych rodzajów mięs, spadają.
Ceny wywoławcze żywca wynoszą w granicach 22-24 tys. zł kg, a półtusz -- 33, 5 do 35 tys. zł kg i są mniej więcej takie same jak przed tygodniem. Tanieją mięsa drobne, na które w ogóle nie ma zbytu, a ich zapasy rosną. Zapotrzebowanie utrzymało się jedynie na szynkę i łopatkę zwłaszcza bez kości, czyli na surowiec, z którego można jeszcze szybko zrobić wędliny świąteczne. Oferta tzw. wędzonek jest bardzo duża, a co ważne -- ich ceny są mocno zróżnicowane, nawet o 20 proc. Od firm handlowych będzie zależało, które z propozycji wybiorą. To także wskazówka dla klientów, że nie warto kupować w pierwszym z brzegu sklepie, ale można rozejrzeć się, gdzie taniej.