Wydarzenia Projekty Produkty
Brokuły chronią przed rakiem
Często spożywanie brokułów, jak też wszelkich roślin kapustowatych (krzyżowych), zmniejsza u mężczyzn ryzyko raka prostaty. Korzystne jest jednak spożywanie wszelkich warzyw, co najmniej trzy razy dziennie, co o połowę zmniejsza narażenie na ten typ raka - zaleca dr Alan Kristel z Centrum Badań Raka Freda Hutchinsona w Seattle. Zaskakujące jest tylko, że badania w tym ośrodku nie potwierdziły wcześniejszych ustaleń, że ryzyko raka prostaty zmniejsza też częste spożywanie ketchupu i przecierów pomidorowych, bogatych w likopen zaliczany do karotenoidów. Warzywa (podobnie jak i owoce) zawierają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta