Porzeczkowe wino
Podróże kulinarne
Porzeczkowe wino
Był to pyszny polski obiad: nóżki cielęce w galarecie ze świeżym chrzanem, kwaskowaty biały barszcz, zawijane zrazy wołowe z sypką kaszą gryczaną, okraszoną chrupkimi skwarkami. Popijano nalewki i wino domowej roboty, przedmiot zasłużonej dumy gospodarza. Jeden z gości nerwowo się dopytywał, czy rubinowy napój w pięknej kryształowej karafce czeskiego wyrobu nie jest czasem winem porzeczkowym, bowiem cierpi na alergiczną przypadłość nie pozwalającą mu na spożywanie poziomek, porzeczek bodaj raków i czegoś tam...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)