Zmienił się VAT na artykuły żywnościowe
Modyfikacja stawek podatku od towarów i usług w największym stopniu dotknęła branżę spożywczą i dystrybutorów szeroko rozumianych produktów spożywczych
Nowelizacja przepisów o VAT oznacza dla branży spożywczej kłopoty z dostosowaniem się do wymagających regulacji. Sprawę pogarsza wprowadzenie także nowej klasyfikacji statystycznej (PKWiU 2008), na podstawie której jest określany zakres stosowania stawek VAT: 5, 8 i 23 proc.
Dotychczas część przedsiębiorców nie musiała zastanawiać się, jaką stawkę przyjąć na swoje wyroby spożywcze. Przykładowo do 31 grudnia 2010 r. piekarze, cukiernicy lub producenci wyrobów mleczarskich na większość swoich towarów stosowali 7-proc. VAT, a tylko w wyjątkowych przypadkach stawkę podstawową (22 proc.). Od 1 stycznia 2011 r. ta komfortowa sytuacja się zmieniła.
Od nowego roku piekarze i cukiernicy muszą rozróżnić wyroby piekarskie (co do zasady podlegające 5-proc. VAT) od wyrobów ciastkarskich (co do zasady 8 proc. VAT).
Ponadto w poszczególnych grupach produktów (piekarskich i ciastkarskich) podstawowa 23-proc. stawka VAT znajdzie zastosowanie do produktów z terminem przydatności przekraczającym 14 dni. Tym samym gotowy mazurek lub pakowany chleb z 21-dniowym terminem przydatności są opodatkowane 23-proc. stawką, a nie 7-proc., jak do tej pory.
Należy jednak docenić plany obniżenia stawki VAT (do 8 proc.) na pieczywo z ponad 14-dniowym terminem przydatności. Trwają bowiem prace legislacyjne nad uproszczeniem niektórych regulacji VAT, w tym m.in....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta