Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kryzys na rynku mięsa

07 stycznia 2012 | Ekonomia | Beata Drewnowska
W europie ŻYWIEC także jest coraz droższy
źródło: Rzeczpospolita
W europie ŻYWIEC także jest coraz droższy

Źywność. Ceny wieprzowiny wzrosły o 23 proc. i możliwe są kolejne podwyżki

Dla bra­nży mię­snej świń­skie doł­ki i gór­ki – czy­li zmia­ny wiel­ko­ści po­gło­wia trzo­dy chlew­nej – nie są ni­czym no­wym. Jed­nak tak złej sy­tu­acji, jak w ostat­nich mie­sią­cach, nie by­ło już w Pol­sce od daw­na. – Ce­ny pro­duk­tów na pół­kach skle­po­wych nie na­dą­ża­ją za wzro­stem cen su­row­ca, się­ga­ją­cym nie­kie­dy kil­ku pro­cent w ska­li ty­go­dnia – mó­wi An­drzej Pa­wel­czak, rzecz­nik pra­so­wy Ani­mek­su, li­de­ra pol­skie­go ryn­ku mię­sa.

W dru­giej po­ło­wie grud­nia 2011 r. śred­nia ce­na ryn­ko­wa tucz­ni­ków w Pol­sce się­gnę­ła 165,73 eu­ro za 100 kg i prze­kro­czy­ła śred­nią ce­nę unij­ną...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9125

Wydanie: 9125

Spis treści
Zamów abonament