Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Maślany zapach alzheimera

21 sierpnia 2012 | Nauka | KK

Diacetylen, składnik organiczny dodawany do produktów spożywczych, aby nadać im maślany smak i aromat (do prażonej kukurydzy, masła, margaryny i innych produktów mlecznych), może powodować objawy podobne do występujących w przypadku chorób neurologicznych.

Ostrzegają przed tym naukowcy z Uniwersytetu Minnesoty w artykule zamieszczonym przez „Chemical Research in Toxicology".

Składnik ten zakłóca działanie systemu nerwowego. Nagromadzenie diacetylenu w organizmie może prowadzić do choroby Alzheimera. Przenika on łatwo do komórek mózgu.

Są to już drugie badania, których wyniki wskazują na szkodliwość diacetylenu. Naukowcy zaobserwowali także jego szkodliwy wpływ na płuca u osób pracujących w wytwórniach margaryny.

Wydanie: 9314

Wydanie: 9314

Spis treści
Zamów abonament