Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie sery mogą podbić świat

21 marca 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
autor zdjęcia: Dariusz Iwański
źródło: Rzeczpospolita

O zmianach w branży mleczarskiej opowiadała dla "Rzeczpospolitej" Marta Skrzypczyk, ekonomista Banku BGŻ

Rz: W 2012 roku polskie mleczarnie poprawiły przychody, m.in. dzięki eksportowi. W tym roku będzie podobnie?

Marta Skrzypczyk: Ubiegłoroczny wzrost wartości eksportu to w dużej mierze zasługa osłabienia złotego, szczególnie w pierwszej połowie roku. Jednak nie licząc serów czy serwatki, firmom mleczarskim nie udało się wyeksportować więcej towarów za granicę. Spadła sprzedaż zagraniczna masła, jogurtów oraz maślanki. W tym roku wartość eksportu branży mleczarskiej może ponowie się zwiększyć, m.in. dzięki wyższym niż w 2012 roku cenom. Jednak...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9492

Wydanie: 9492

Spis treści
Zamów abonament