Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kwoty wręczone bezpośrednio kelnerowi to jego przychód z innych źródeł

27 sierpnia 2013 | Dobra Firma | Paweł Rochowicz
Joanna Rudzka doradca podatkowy
źródło: Rzeczpospolita
Joanna Rudzka doradca podatkowy

- Usługi związane z wyżywieniem bywają różnie opodatkowane. VAT może wynosić 5 proc., jeśli są to gotowe dania, albo 8 proc., jeśli mamy do czynienia z usługą gastronomiczną. Jak odróżnić te dwie formy serwowania posiłków?

Odpowiada Joanna Rudzka doradca podatkowy:

Granica tak naprawdę jest dość płynna i każdy przypadek trzeba analizować oddzielnie. Niewątpliwie, gdy klient ma do dyspozycji salę jadalną, obsługę kelnerską, szatnię czy toaletę, a posiłki są przygotowywane na jego specjalne zamówienie – jest to usługa. Gdy klient dostaje wyłącznie gotowy posiłek –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9623

Wydanie: 9623

Spis treści

Ściągawka przedsiębiorcy

Zamów abonament