Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cydr smakuje nie tylko latem

25 lipca 2014 | Ciekawa ekonomia
W Irlandii piją najwięcej
źródło: Rzeczpospolita
W Irlandii piją najwięcej
Polska jest największym w Europie producentem jabłek
autor zdjęcia: Marta Bogacz
źródło: Rzeczpospolita
Polska jest największym w Europie producentem jabłek

alkohol | W ciągu dekady wartość rynku cydru ma sięgnąć 1 miliarda złotych. Przeszkodzić w tym może zakaz reklamy.

Beata Drewnowska

– W pierwszej połowie roku sprzedaż cydru była ponaddwukrotnie większa niż w całym 2013 r., a dopiero zaczynamy sezon letni – mówi „Rz" Michał Rozalicz, dyrektor marketingu grupy Ambra, lidera rynku wina oraz właściciela marki Cydr Lubelski.

W szranki z piwem

Wszystko wskazuje więc na to, że lekki alkohol z jabłek zanotuje znacznie lepszy wynik niż jeszcze na początku tego roku spodziewali się jego producenci. Zakładali wówczas, że Polacy kupią w 2014 r. 4–6 mln l cydru, wobec ok. 2 mln l w 2013 r.

Cydry zdobywają nasz rynek od ubiegłego roku. Wcześniej –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9898

Wydanie: 9898

Spis treści
Zamów abonament