Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Barbera d’Alba

24 października 2014 | Styl życia | Jerzy Mazgaj
źródło: Rzeczpospolita

Dziś chciałbym dokończyć przegląd najsłynniejszej winnej trójcy z włoskiego Piemontu. Po spróbowaniu Barolo i Barbaresco (produkowanych z odmiany nebbiolo) 
nie wyobrażam sobie pominięcia Barbery. 


Jerzy Mazgaj

prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

To, że traktowana jest nieco po macoszemu, w tym towarzystwie nie umniejsza jej walorów. Szczerze mówiąc, na podobną nonszalancję może sobie pozwolić wyłącznie kraj o takim bogactwie win jak Włochy.

Barbera pozostaje w cieniu dwóch pozostałych „b", a przecież, biorąc pod uwagę powierzchnię uprawy, jest po sangiovese i montepulciano trzecim najpopularniejszym szczepem we Włoszech.

Barberę po raz pierwszy oficjalnie wspomina w dokumentach dopiero pod koniec XVIII wieku książę Giuseppe Nuvolone-Pergamo di Scandaluzza uważany za...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9975

Wydanie: 9975

Spis treści
Zamów abonament