Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Fiskus czuje wódkę w winie owocowym

19 sierpnia 2015 | Ekonomia
źródło: Rzeczpospolita

Branża skarży się, 
że celnicy zaczęli traktować fermentowane wyroby winiarskie z zagęszczonych soków jak mocne trunki. 
– To cios dla nas i sadowników – twierdzą firmy.

Jeżeli Ministerstwo Finansów nie zreflektuje się, to działania służby celnej zniszczą polskie winiarstwo owocowe, a co za tym idzie – zaszkodzą polskim sadownikom, którzy ucierpieli już z powodu rosyjskiego embarga – mówi „Rzeczpospolitej" Jacek Jantoń, prezes spółki Jantoń należącej do Polskiej Rady Winiarstwa.

W Polsce jest ok. 20 firm produkujących fermentowane wyroby winiarskie. Przez rok wykorzystują ok. 100 tys. ton owoców krajowych, głównie jabłek. To blisko dziesięć razy więcej niż w przypadku zyskującego na popularności cydru.

Na branżę padł blady strach, bo krajowa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10221

Wydanie: 10221

Spis treści
Zamów abonament