Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Preferencyjna stawka na swojskie produkty

01 lutego 2016 | Podatki | Monika Pogroszewska
Paulina 
Bąk
źródło: materiały prasowe
Paulina 
Bąk

Rolnik sprzedający wędlinę czy przetwory wytworzone we własnym gospodarstwie może płacić 2-proc. ryczałt.

Osoby zajmujące się sprzedażą wyprodukowanych w gospodarstwie rolnym swojskich wyrobów nie muszą już rejestrować działalności gospodarczej. Od początku 2016 r. wprowadzono ułatwienia dla rolników sprzedających przetworzone produkty roślinne lub zwierzęce pochodzące z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Na niewielką skalę

Zgodnie z nowymi przepisami przy sprzedaży kiełbas, serów czy dżemów uzyskują przychód z innych źródeł. A to oznacza, że mogą się rozliczać na dwa sposoby. Pierwszy to zapłata podatku dochodowego według skali podatkowej, czyli według stawek 18 i 32 proc. Od początku tego roku mają jednak także inną możliwość. Mogą wybrać opodatkowanie ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych według nowej najniższej stawki wynoszącej jedynie 2 proc., którą płaci się od przychodów.

Aby skorzystać z preferencji, muszą spełnić dodatkowe wymogi. To dlatego, że możliwość wyboru ryczałtu przysługuje jedynie osobom, które zajmują się wytwarzaniem przetworów, wędlin czy chleba na niewielką skalę i jest to dla nich źródło dodatkowego przychodu.

1. Po pierwsze,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10358

Wydanie: 10358

Spis treści
Zamów abonament