Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W krainie wina, miodu i sera

05 lutego 2016 | Życie Ziemi Lubuskiej | Beata Drewnowska
Lokalne specjały coraz częściej są wykorzystywane do promocji regionów
źródło: materiały prasowe
Lokalne specjały coraz częściej są wykorzystywane do promocji regionów
źródło: materiały prasowe

Ziemia Lubuska nie doczekała się na razie produktu ze znakiem unijnym. Ale kandydatów jej nie brakuje.

– Ziemia Lubuska słynie nie tylko z licznych atrakcji turystycznych, ale także specjałów, które podbijają serca i podniebienia mieszkańców regionu oraz gości z Polski i z zagranicy – mówi Elżbieta Anna Polak, marszałek województwa lubuskiego. – Różnorodność jej kulinarnego dziedzictwa odzwierciedla Lista Produktów Tradycyjnych – dodaje.

Prowadzi ją Ministerstwo Rolnictwa i do tej pory doczekała się nieco ponad 1,5 tys. wpisów. Na województwo lubuskie przypadają 44 z nich. Pierwsze miejsce, z 205 produktami, zajmuje Podkarpacie.

– Lista Produktów Tradycyjnych w ciągu ostatnich kilku lat znacznie się powiększyła, co zdecydowanie wpływa na wzrost zainteresowania nimi w kręgu lokalnych producentów – wyjaśnia Elżbieta Anna Polak. – Na wpis na nią oczekuje kilka kolejnych wniosków z naszego województwa. Prowadzone są również prace nad następnymi.

Kresowe smaki

Ziemia Lubuska uznawana jest za zagłębie winiarstwa. To właśnie wino...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10362

Wydanie: 10362

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament