Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Drogi cukier krzepi coraz słabiej nad Wisłą

08 czerwca 2016 | Pierwsza strona
źródło: Rzeczpospolita

W ciągu minionego roku słodkie kryształki zdrożały w Polsce o niemal 30 proc. Słone podwyżki zniechęcają gospodarstwa domowe do zakupów. W efekcie w tym roku spożycie cukru może zmaleć w Polsce o 2 proc. Byłoby jeszcze mniejsze, gdyby nie duży popyt na cukier ze strony firm spożywczych. Kupują go na potęgę, głównie ze względu na rosnący eksport.

Szanse, że gospodarstwa domowe zaczną kupować więcej cukru, są niewielkie. – Zmienia się styl życia Polaków. Kupujemy coraz więcej gotowych produktów w sklepach i restauracjach – mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Zwracamy też większą uwagę na zdrowy sposób odżywiania się – dodaje.

W najbliższych miesiącach cukier nie stanieje, bo jego światowe zapasy są mniejsze niż kilka lat temu. To oznacza, że więcej zapłacimy za słodycze, napoje czy dżemy. —b.d.

POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 10465

Wydanie: 10465

Spis treści
Zamów abonament