Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Doprawianie mięsa na grill w sklepie podlega kontroli

30 sierpnia 2017 | Dobra Firma | Aleksandra Tarka

Każde przekształcenie lub rozszerzenie działalności gospodarczej powinno być zgłoszone państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu, gdyż musi on zatwierdzić nowy profil funkcjonowania zakładu. Dotyczy to także zmiany lub rozszerzenia form sprzedaży żywności.

Spór w sprawie dotyczył 3 tys. zł kary dla spółki prowadzącej sklep spożywczo-przemysłowy. Kłopoty firmy miały związek z kontrolą. Inspektorzy odkryli, że sklep prowadzi działalność niezgodnie z decyzją państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Decyzją bowiem zatwierdzili oni zakład do prowadzenia działalności w zakresie detalicznej sprzedaży: artykułów spożywczych, owoców i warzyw, kurcząt z rożna, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz kosmetyków i artykułów przemysłowych na wydzielonych regałach.

Nielegalna obróbka karkowego i żeberek

Tymczasem podczas kontroli stwierdzono rozszerzenie zakresu działalności o obróbkę mięsa. Chodziło o mycie, dzielenie i przyprawianie go na miejscu - bez zapewnienia właściwych warunków. W dniu kontroli w sprzedaży znajdowały się mięsa na grilla przyprawione, sprzedawane luzem tj. żeberka w paskach, karkówka bez kości oraz boczek....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10839

Wydanie: 10839

Spis treści
Zamów abonament