Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Starożytni pili tylko słodkie

01 września 2017 | Trzecia strona | Łukasz Lubański
Dr Michał Bardel, redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina
źródło: materiały prasowe
Dr Michał Bardel, redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina".

- Wszystko zaczęło się w trójkącie: Mezopotamia, dzisiejsza Gruzja i Izrael. Jednak wino szybko, m.in. przez Fenicjan, zostało rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego - dr Michał Bardel, redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina".

Rzeczpospolita: Według prognoz globalne ocieplenie zmieni zasięg winnic i smak wina. A jak wino zmieniało się dawniej?

Michał Bardel: Dokładniejsze opisy smaku wina pojawiły się dopiero w XVIII–XIX wieku. Możemy się tylko domyślać, jak wino smakowało w starożytności czy średniowieczu. Wiemy natomiast, że moda na wino wytrawne, które dziś stanowi ponad 90 proc. światowej produkcji, nie trwa długo. W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10841

Wydanie: 10841

Spis treści
Zamów abonament