Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smakowite połączenie nowoczesności z tradycją

25 lipca 2018 | Zdrowie

trendy | Kuchnia polska kojarzy się ze słonym i ziołowym smakiem, a nasze flagowe dania to: bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek i kotlet schabowy – wynika z badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?" przeprowadzonego przez Kantar TNS na zlecenie Makro Polska. I choć lubimy rodzime dania, na co dzień wybieramy ich lżejsze i zdrowsze wersje.

Za potrawy typowo polskie respondenci uznali: bigos, kapuśniak, kaszankę, żurek i kotlet schabowy. W badaniu zapytano również, czym rodacy poczęstowaliby gości z zagranicy, by pokazać im smak kuchni polskiej. Padło na: pierogi, bigos i sernik.

Przyprawy rodzimej

Jeśli chodzi o przyprawy kojarzone z tradycyjną kuchnią polską, respondenci wybrali: czosnek, pieprz, chrzan, pietruszkę, majeranek i koperek.

Z pierwszych polskich książek kucharskich wynika, że w dawnej Polsce popularne były bardziej wyszukane przyprawy, jak np. szafran, imbir, goździki, gałka muszkatołowa czy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11111

Wydanie: 11111

Spis treści

Monitor wolnej przedsiębiorczości

Zamów abonament