Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Prosto z kranu lub z butelki

22 marca 2019 | Dodatki Jednodniowe
źródło: Shutterstock

Mineralna, źródlana, stołowa, lecznicza – na rynku są cztery rodzaje wód.

Ich nazwy zależą od składu mineralnego, zawartości oraz pochodzenia dwutlenku węgla. Naturalne wody źródlane o niskim lub średnim nasyceniu minerałami można pić codziennie, bez ograniczeń. Picie wód leczniczych warto skonsultować z lekarzem, ponieważ ze względu na zawartość wielu minerałów nie są odpowiednie dla każdego.

Woda mineralna powinna zawierać przynajmniej 1000 mg składników mineralnych w litrze lub być wodą średnio zmineralizowaną, zawierającą co najmniej 250 mg/l (w litrze) dwutlenku węgla pochodzenia naturalnego lub nie więcej niż 20 mg/l sodu. Naturalne wody mineralne muszą spełniać najbardziej rygorystyczne wymagania i w przeciwieństwie do wód stołowych oraz źródlanych muszą mieć...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11312

Wydanie: 11312

Spis treści

Reklama

Zamów abonament