Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na wiosnę decydują warzywa

14 maja 1998 | Ekonomia | DT AG

Cenywkwietniu

Na wiosnę decydują warzywa

Podobnie jak w latach poprzednich, w kwietniu nastąpiło niewielkie przyspieszenie wzrostu cen towarów żywnościowych. W ostatniej dekadzie kwietnia trzeba było za nie zapłacić przeciętnie o 1, 0 proc. więcej niż pod koniec marca.

Wśród podstawowych towarów żywnościowych bardziej niż przeciętnie podrożały niektóre artykuły z grupy "ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory" oraz ryby i przetwory rybne. Taniej niż przed miesiącem można było natomiast kupić m. in. mięso, mąkę i masło. Utrzymała się notowana od stycznia malejąca tendencja wzrostu cen pozostałych towarów żywnościowych.

Ziemniaki i jabłka w górę

Przy wahaniach cen w ciągu miesiąca w grupie "ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory" artykuły te końcu kwietnia były droższe przeciętnie o 5, 4 proc. niż w ostatniej dekadzie marca. Więcej niż w poprzednich miesiącach wzrosły...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1386

Spis treści
Zamów abonament