Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak przeżyć zimę

12 listopada 1999 | Moje Pieniądze | DW
źródło: Nieznane

SZTUKA WYDAWANIA PIENIĘDZY

Jak przeżyć zimę

DANUTA WALEWSKA

Kiedy dopada mnie totalna desperacja, porywam się na zrobienie smalcu. Topię pół na pół słoninę z boczkiem, przyprawiam, całość wlewam do kamionkowej miseczki.

O tym, że zima nadchodzi, dowiaduję się co roku w ten sam sposób. I wcale nie jest to zależne od wysokości słupka rtęci na domowym termometrze.

Odbywa się to tak: w stoisku z mięsem nie mogę się oprzeć chęci kupna kawałka surowego boczku. Najładniejszy na moim przydomowym bazarze kosztuje około 6 zł za kilogram. Nacinam głęboko wierzch, posypuję pieprzem, solą, vegetą, majerankiem i zostawiam na godzinę. Już wtedy mam wyrzuty sumienia myśląc o cholesterolu, który czai się na mnie wewnątrz tego kawałka. Piekę boczek w specjalnej torbie, bo po co mam brudzić piecyk. A w całym domu robi się rozkosznie ciepło.

Także 6 zł kosztuje kilogram gęsi. I znów cholesterol może przyśnić...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1852

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament