Ustawa z 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym
Ustawa z 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym
Art. 1 . Ustawa określa zasady regulacji rynku cukru oraz przekształceń własnościowych w przemyśle cukrowniczym.
Art. 2 . 1. Wprowadza się limitowanie krajowej produkcji cukru.
2. Limitowanie, o którym mowa w ust. 1, polega na ustalaniu corocznie przez Radę Ministrów, w drodze rozporządzenia, na wniosek ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej, kwot produkcji cukru (kwota A i kwota B) .
3. Użyte w ust. 2 określenia oznaczają:
1) kwota A -- maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w czasie kampanii cukrowniczej danego roku i przeznaczona na zaopatrzenie rynku krajowego w okresie od 1 października do 30 września następnego roku,
2) kwota B -- maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w czasie kampanii cukrowniczej danego roku i przeznaczona na eksport w okresie od 1 października do 30 września następnego roku, z zastosowaniem dopłat, o których mowa w art. 5 ust. 4.
4. Ustalenie kwot A i B następuje w terminie do 1 sierpnia roku poprzedzającego przyszłoroczną kampanię cukrowniczą.
Art. 3. Nadwyżka produkcji cukru ponad u stalone kwoty A i B może być przeznaczona wyłącznie na eksport -- bez zastosowania dopłat, o których mowa w art. 5 ust. 4.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta